2008-04-11

Skimrande debut!

Nu är den här, höstbokskatalogen hos Wahlström & Widstrand! Och vad får man väl se när man slår upp sidan tio, jo en guldglänsande Fantasinmedarbetare som på bästa författarmaner tittar mjukt innesluten i sin skaparförmåga fram på oss över köksbordet. Ett sådant författarporträtt har vi drömt om sen vi var små, fröken Boardy! Denna livsglittrande och vemodigtskimrande roman får ni dyka ner i i augusti, med havskaskader bakom er, och ett vidsträckt vatten som uppslukar och omsluter er, tills ni kommer ut på andra sidan boken.




Gripande berättelse om en kvinnas kärlek, ensamhet och utsatthet

Allt som återstår är en familjehistoria som tar sin plats i ett kargt bohuslänskt landskap i början av 1900-talet, genom årstider och människoöden, förbi historiska skeenden och åldersväxlingar, hela tiden med ett sjungande, målande språk. En berättelse om en kvinna, som i sin vanlighet blir alldeles unik.

Medan de andra syskonen söker sig bort -- tre av dem ända till Amerika -- blir Emma den som stannar kvar och tar hand om gården med sin far. Hon är bara sjutton när hon blir gravid med drängen Emil. De gifter sig och barnaskaran växer sedan i snabb takt. Men efter hennes pappas bortgång försämras förhållandena alltmer. Och ute i Europa står första världskriget för dörren. Emma är fast på samma plats som modern före henne. Händernas göromål och huset och barnen fyller varje sekund.

Elin Boardy är född 1979 och uppvuxen i Majorna i Göteborg. Hon går på Bibliotekshögskolan i Borås och är en av redaktörerna för kulturtidskriften Fantasin. Hon har tidigare bland annat medverkat i Debut 2003. Allt som återstår är hennes debutroman.


3 kommentarer:

Malin sa...

Helt fantastiskt roligt, detta ses fram emot att sätta tänderna i!!!

Urban sa...

Jag ska villigt erkänna att det här inte riktigt stämde överens med min bild av "Emma nickar", men intressant verkar det!
(Och jag tycker fortfarande att sammanfattningen skulle kunna passa någonstans. Gärna på själva boken. Om den inte kvalar kanske man kan göra låtsas-lyrik av den när man åker omkring och pratar om boken?)

U.J.

Anonym sa...

Och fin BTJ-recension blev det också.

"Allt som återstår är en berättelse om en människas liv. Elin Boardys (född 1979) debutroman är en familjehistoria som utspelas på Orust i Bohuslän vid förra sekelskiftet. Enligt författaren själv berättar hon om sin mammas farmor Emma. Kvar på gården med sin far blir Emma efter det att alla syskon gett sig av, tre av dem till Amerika. Så blir hon gravid med drängen Emil och livet fortsätter i de spår som hennes mor och generationer före henne trampat upp. Årstider växlar, barnaskaran växer och första världskriget hotar och förändrar livet även i den svenska skärgården, om än försiktigt. För det är inte mycket som sker annorlunda i de vardagliga sysslor som livet består av. Ändå lyckas Elin Boardy skriva en spännande bok, en vackert beskrivande, mättat målande historia om allt det som hela tiden pågår, om skönheten i vardagens lätthet och tyngd, om den lilla människan och naturens påtaglighet." - Rebecca Kjellberg. 39 bibblos hade den redan.