2008-04-16

Mat e politik!

Nu har den återvänt, känslan av att det vi äter kan förändra världen. Jag minns den från barndomen, då bönorna och linserna svällde, då musten skulle göras på egna äpplen, då brödet var omsorgsfullt handknådat. Länge nu har mathandeln bara excellererat, köp exotiskt, köp färdiglagat, stressa ihjäl dig och ät mikromat - du har råd! Här är det billigt billigt willysbilligt!

Men nu har tiden kommit för det omsorgsfulla, det egenhändigt gjorda, maten som en del av dygnsrytmen, något man väljer, bearbetar. Att köpa ekologiskt, närproducerat, sängsongsbetonat (å lyckan när det blir dags för svenska tomater och squasch igen!) är ett sätt att komma i kontakt med livet. Fantasin goes natural, och plockar fram de syrade grönsakerna, kung markattas folder och minnena om en tid då det inte var de exotiska upplevelsernas mängd som avgjorde en människas värde, utan hennes närvaro i det liv hon lever ständigt.


Världsnaturfonden WWFs rekommendationer för fisk och skaldjur

Käka på:

Abborre
Alaska pollock, MSC-märkt
Blåmusslor, repodlade
Gråsej
Gädda
Gös från insjöar
Hummer
Krabba, burfångad, svensk
Lax, KRAV-märkt
Sill och strömming
Skarpsill
Skrubbskädda (vanlig flundra)
Vildfångad och odlad fisk som är miljömärkt

Tänk efter!
Dessa arter hotas inte av akut överfiske, men kunskapen om bestånden kan vara dålig eller fiskemetoden skadlig för miljön.


Hajmal/pangasius
Havskräfta
Kolja
Krabba
Lax, odlad, som inte är miljömärkt
Makrill
Nordhavsräka
Piggvar, slätvar
Regnbåge, röding,öring
Sik
Siklöja
Tonfisk
Torsk, nordost-arktisk


Låt bli!

Hajar och rockor
Hälleflundra, blåkveite
Marlin, svärdfisk
Marulk
Lax, vildfångad från hotade bestånd
Räkor, tropiska
Rödspätta/rödspotta
Tonfisk, blåfenad
Torsk
Tunga, rödtunga, bergtunga
Ål

4 kommentarer:

Urban sa...

Ja visst är det härligt? Mitt bland alla eländesrapporter gror ett hopp om att många små kan göra mycket.

Tilläggas kan möjligen att Gråsej såvitt jag förstått är samma art som bara kallas "sej", ifall man nu har svårt att hitta ett paket "gråsej" i frysdisken. (Och det är utan tvekan den sort av de icke-hotade som är lättast att hitta där.)

U.J.

redaktionen sa...

Tjena Urban!

Ja, man måste hitta ett sätt att aktivera sig som fyller en med kraft och inte nedstämdhet. Och bra tips med gråsejen! Kan bli förvirrande.

Om du läste Göran Greiders inlägg om miljön i söndagens DN så fick du ytterligare vatten på din bäckkvarn. Där insåg jag åter att det är mycket som måste ändras, en miljövänlig bil är ändå först och främst en bil. Som slukat enorma mängder olja att framställa. Hyperkapitalismen måste dö. Fram för kortare arbetsdagar och mindre shopping!

/klara

Anonym sa...

Å andra sidan kan man ju helt enkelt strunta i att döda och äta ALLA dessa djur. Vi har ju, trots allt, avancerat något sedan grottåldern.

redaktionen sa...

Ja där har du i sanning en poäng, fröken/herr anonym.

/ klara