2007-12-27

FANTASIN FLYGER GENOM LANDET!

Så här i juletider har nya numret av Fantasin kommit från pressarna. Det har en tjusig mormor på framsidan, är proppfyllt med litteratursnack och rosa ingresser. Dessutom har en av artiklarna, Klara Bengtssons genomgång av den osynliga skrivarskolepedagogiken, redan gjort avtryck på olika ställen. Först ut var Therese Bohman (bland annat skribent för Aftonbladet) som nämnde den på sin blogg den 18/12 (men det var fantasinierna för juluppjagade för att uppmärksamma):

"I senaste numret av tidskriften Fantasin har Klara Bengtsson skrivit en så bra och viktig text om skrivarskolor. Väldigt intressant!" och "Ja, hm, jag skulle ju kunna sitta här och citera halva artikeln (särskilt ett utmärkt stycke om "skrivarskole-bra"), men ni borde läsa själva istället. Det är faktiskt lite sjukt att ingen har skrivit en liknande text innan. Så: köp och läs!"

I dag skriver Malte Persson om samma text iExpressen

"De diskussioner som då och då förts om skrivarskolornas vid det här laget stora betydelse för ung svensk litteratur har sällan blivit givande. Somliga (mindre trovärdiga eftersom de inte gått någon skrivarskola) misstänker att de skapar likriktning. Andra (mindre trovärdiga eftersom de har gått på skrivarskola) säger att nej, minsann, så är det inte alls, skäms på er. Men skolorna har kommit för att stanna. En konstruktiv diskussion borde mindre moralisera över att de finns, än problematisera hur de rent konkret fungerar. Och det är just vad Klara Bengtsson, som har erfarenhet från flera välrenommerade skrivarskolor, åstadkommer i en artikel" och sedan fortsätter det om artikeln men den får ni läsa i Fantasin och så slutligen: "...det minsta en skrivarskola med självaktning kan göra är att införskaffa Klara Bengtssons artikel. Och kanske ta upp den till en gruppdiskussion eller två."

Genast kommenterade Andreas Björsten också artikeln på Den Blinde Argus : "Tack Klara Bengtsson för att du vågar (ja, just vågar!) ta upp det."

Nu hoppas vi bara på att en diskussion om skrivandets grundstenar ska ta fart, och att alla ska få ett rykande färskt nummer av Fantasin i sina händer! Köp Fantasin här:

Vänder sig om, Göteborg
Museibutiken, Göteborgs Konstmuseum
Tidskriftsbutiken, Malmö
Hedengrens bokhandel, Stockholm
Café Edenborg, Stockholm
Konsti-ig, Kulturhuset, Stockholm
Celsius, Uppsala

Gott nytt år från oss i redaktionen!

1 kommentar:

Hans Lundgren sa...

Hej! Varför kan man inte köpa Fantasin på fler ställen? T ex Linköping? Dyrt med distribution? Här i Lkpg finns en tidsriftshandel som heter Presstop. Borde vara en bra kanal.
Cézanne